Indų svarba ir įtaka patiekalui

Jau seniai aišku, kad valgymo ritualas nėra tik patenkinti fiziologinius porekius, tačiau ir būtinas socialiniams ryšiams palaikyti. Maisto gaminimas bei valgymas taipogi yra menas, kur tik gerą patiekalo skonį garantuoja ne tik virtuvės šefo meistriškumas, tačiau ir indai, kuriuose patiekalas pateikiamas, aplinka, kurioje asmuo patiekalą ragaus. Šiandien visos šalys turi savo tradicinę virtuvę ir maisto gaminimo niuansus ir vien tai įrodo, jog maistas nėra tik poreikių tenkinimas, tačiau ir kultūros ir kiekvieno žmogaus identiteto dalis. Šiandien nutarėme lanbiau pasigilinti į indus, jų mados tendencijų kitimą bei, žinoma, reikšmę ir įtaką patiekalui.

Kintančios tendencijos

Žvelgiant atgal į istoriją iš pradžių išties didelis dėmesys indams ir maisto pateikimui nebuvo skiriamas, tik su laiku patiekalai ir ypatingai indai tapo meno kūriniais ir didelę reikšmę turinčiais reiškiniais. Tiek indų, tiek ir patiekalų pateikimas parodo žmonių luomų pasiskirtymą, pajamas bei vietą visuomenėje ar net šeimoje. Paimkime kaip pavyzdį aristokratų pokylius ir šventes, karalysčių puotas, kur indų puošnumas, kruopštūs raižiniai ant įrankių turėjo derėti su aplinkui sklindančia prabanga. Tuo tarpu paprasti gyventojai maitindavosi iš paprasto metalo, molio ar medžio indų ir maisto pateikimas jiems nebuvo svarbus – svarbiausias tikslas apskritai turėti kuo maitintis. Žinoma, šiandien situacija esti visai kitokia, todėl praktiškumas ir paprastumas čia ima viršūnę ir minimalizmas yra svarbi tendencija, kuri vadovaujasi taisykle „mažiau tai daugiau“.

Kalbant apie indų įtaką patiekalui, reikėtų pabrėžti, jog pats indo puošnumas visų pirmiausia daro įtaką ir patiekalo skoniui. Žinoma, ne tiesioginę, tačiau puošnus, paauksuotas ar kitokiais įmantriais raštais išpuoštas indas suteikia kur kas ypatingesnę atmosferą, todėl net nelabai patrauklus ar skanus patiekas gali pasirodyti priimtinas. Indų dydžiai taip pat turi milžinišką įtaką patiekalo kiekiui. Pavyzdžiui, jei laikotės dietos, visuomet valgykite iš mažų lėkščių, mat jos sukuria optinę apgaulę, jog valgote didelę porciją, o kartais tik jos ir užtenka pasisotinti. Tuo tarpu, jei norite suvalgyti daugiau ar kad patiekalo pateikimas atrodytų dar estetiškiau bei įmantriau, rinkitės dideles lėkštes. Daug vietos suteikia estetikos bei mažos porcijos iliuziją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *